Hoe het werkt

Het concept van Bal Moderne is eenvoudig: drie korte choreografieën (+/- 3 minuten), die speciaal gemaakt werden voor mensen met weinig of geen danservaring, worden elk in 45 minuten aan het publiek aangeleerd. De sfeer is een combinatie van concentratie en plezier. Niet de ernst en de discipline van een dansles, maar ook niet de trendy ijdelheid van een discotheek. Mensen van alle leeftijden en achtergronden dansen MET elkaar, in een sfeer van solidariteit, bij elkaar gebracht door en voor het loutere dansplezier.

Een vrij grote, lege ruimte is noodzakelijk als balzaal met daarin een podium van waarop de choreograaf zijn aanwijzingen kan geven en waarop twee dansers de verschillende passen voordansen. De ruimte wordt feestelijk aangekleed.

Belangrijk is dat de choreograaf zelf aanwezig is. Hij staat op het podium om het publiek stap voor stap door zijn choreografie te loodsen. Hij doet dit op een amusante manier, met de nodige verbeelding. Hij neemt er zijn tijd voor en houdt zo veel mogelijk rekening met de verschillende niveaus bij de deelnemers.

Tussen het publiek staan een twintigtal dansassistenten. Deze vrijwilligers hebben de choreografieën vooraf reeds aangeleerd en dienen als visuele leidraad voor de deelnemers. De assistenten zijn cruciaal voor het welslagen van een Bal Moderne. Het zijn meestal dansamateurs die lokaal worden gerekruteerd. Zij vormen de link tussen publiek en choreograaf. Hun enthousiasme en openheid werken inspirerend en motiverend voor de deelnemers. Ze dragen een opvallende Bal-Moderne-t-shirt waardoor ze makkelijk herkenbaar zijn.

Een DJ animeert de avond en motiveert de deelnemers om hun beste beentjes voor te zetten. Hij houdt het energiepeil van de avond hoog. Tussen elke sessie van 45 minuten draait de DJ 15 minuten pauzemuziek waarbij de volhouders op de dansvloer blijven doordansen. Na het aanleren van de drie dansjes gaat het Bal door en mixt de DJ zijn eigen muziek met de muziek van de choreografieën.

In het midden van elk Bal wordt de dansvloer even vrijgemaakt voor een SPECIAL ACT. Een lokale, bijzondere danser of dansgroep krijgt dan de kans om het publiek te tonen wat hij in zijn mars heeft. Het kan gaan van tango tot hip hop, van Vlaamse volksdans tot American tap dance.